12/2/12

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΜΑΛΛΙΑ

Στον συμβολισμό των ονείρων, τα μαλλιά αντιπροσωπεύουν την ενέργεια και τη δύναμη. Στην Βίβλο διαβάζουμε για την  υπεράνθρωπη δύναμη που προσδίδουν στον Σαμψών τα μακριά πλούσια μαλλιά του. Στον αθλητισμό, οι προπονητές συνδέουν το μακρύ μαλλί με την απειθαρχία. Όπως και να ’χει, όμως, τα γερά, υγιή μαλλιά ομορφαίνουν το παρουσιαστικό και αντανακλούν τη συνολική εικόνα ενός υγιούς οργανισμού.
Παράγοντας καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και την εμφάνιση των μαλλιών είναι και η διατροφή. Τόσο η υγεία ιστών όπως είναι τα μαλλιά, όσο και η λειτουργία του οργανισμού συνολικά επηρεάζεται άμεσα
από το είδος, την ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε και εντάσσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, καθώς και από την κάλυψη ή μη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, το επίπεδο των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων.
Κατάλληλη διατροφή για την υγεία των μαλλιών θεωρείται μια απλή ισορροπημένη διατροφή, που θα πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και είναι ενάντια στην πρόωρη γήρανση των ιστών. Θα πρέπει ακόμη να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μια και συμβάλλουν στην κατασκευή και στην αναδόμηση δομικών μονάδων των ιστών. Τέλος, η διατροφή πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνες, κυρίως Α, Β, C και Κ, η δράση των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας στη δόμηση και προστασία ιστών όπως είναι τα μαλλιά.

Πρωτεΐνη
Η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία και, σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό που προσφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών, καθίσταται απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, και ιδιαίτερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. Επιπλέον, χαλκό μπορείτε να βρείτε στο συκώτι, στη μαύρη σοκολάτα, στα φασόλια και στους ξηρούς καρπούς, ενώ επιπλέον ψευδάργυρο θα πάρετε από τα αβγά, τη σόγια και τη μαγιά μπίρας.

Φυλλικό οξύ
Συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια. Ακόμη, φυλλικό οξύ συναντάμε στο συκώτι και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
Tο φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα, και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνετε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

Βιταμίνη Β6 και Β12
Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που έχει ως κύριο στόχο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Τα υγιή και δυνατά μαλλιά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τροφοδοσίας με αίμα και οξυγόνο. Μειωμένη πρόσληψη αυτών των βιταμινών μπορεί να καταλήξει σε μειωμένη προσφορά αίματος και οξυγόνου στα μαλλιά, και, κατά συνέπεια, σε θαμπά, κατεστραμμένα και εύθρυπτα μαλλιά.
Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό, το συκώτι και η σόγια, αλλά και κάποιοι καρποί, φιστίκια και λαχανικά. Η Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές πηγές, όπως το συκώτι, τα αβγά, το ψάρι και το γάλα.

Βιοτίνη
Είναι ακόμα μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σπάνια παρουσιάζει έλλειψη από τον οργανισμό μας. Έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η σύσταση για τη βιοτίνη είναι 300 μικρογραμμάρια ανά ημέρα και οι κυριότερες πηγές της είναι τα αβγά, το συκώτι, η μαγιά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Ε
Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης E είναι πλέον γνωστή, καθώς εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και, επομένως, καθυστερεί τη «γήρανση» ιστών, όπως τα μαλλιά. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Καλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρόμης. Την συναντάμε επίσης στον αρακά και το σπανάκι, στα ψάρια και τα αβγά.
Επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρουν το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα ψάρια, που ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω 3 λιπαρά οξέα (π.χ., σαρδέλες, σολομός, γαρίδες), όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Άφθονα φλαβονοειδή βρίσκονται στα καρότα, στο μπρόκολο, στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί.

Βιταμίνη C
Συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος που συνδέει τους ιστούς και αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών.
Οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια  Bρυξελλών, η πατάτα, οι μπανάνες, οι ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή.

Βιταμίνη Α
Είναι πολύ σημαντική για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αβγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη, την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα, είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα την βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Σίδηρος
Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου (χαμηλά αποθέματα αποθηκευμένα στο σώμα), είναι πιο πιθανόν να παρατηρηθεί πτώση των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής (π.χ., σε περιπτώσεις χορτοφαγικής δίαιτας που το άτομο δεν καταναλώνει ζωικές πηγές σιδήρου) ή και σε αυξημένες απώλειες (π.χ., όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος μέσω της περιόδου).
Ακόμη, αυξημένη απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί μετά από συχνές και αυστηρές δίαιτες, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου, κυρίως από πηγές όπως το κόκκινο κρέας, αλλά και λιγότερο το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι, είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών.

Συνοψίζοντας, σχετικά με τη συσχέτιση της διατροφής με την καλή ανάπτυξη και υγεία των μαλλιών, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία να μην είναι μαγειρεμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα
Ικανοποιητική πρόσληψη νερού και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
Υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνικών τροφών
Ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών είναι οι συχνές δίαιτες και η πολύ απότομη απώλεια βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. H έλλειψη σιδήρου και η πρωτεϊνική ανεπάρκεια, που παρουσιάζονται συνήθως μετά από εντατικές δίαιτες, χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι πιθανόν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Παθήσεις του θυρεοειδούς και σοβαρές αναιμίες, όπως και κάποια φάρμακα, μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα.
Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής. Επίσης, κάποιες ορμονικές διαταραχές που αφορούν τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης. Πιθανά είναι ανάλογα προβλήματα και μετά την εμμηνόπαυση, αφού οι ωοθήκες είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα απ’ ό,τι οιστρογόνα.
Τέλος, κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το έντονο άγχος είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή της κανονικής ανάπτυξης της τρίχας, όπως και το κάπνισμα και η έκθεση των μαλλιών στον ήλιο.

 Αρθρογράφος:
Μαρία Δανιηλούδη, διαιτολόγος-διατροφολόγος
http://www.diatrofi.gr/index.php?module=articles&position=center&ArticleId=3319&CategoryId=219

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger